Toscana


Vine fra Toscana

Det kan næppe undre nogen, at den klassiske forståelse af Det ægte Italien er det billedskønne Toscana. Derfor er der vel heller ikke langt til forståelsen af, så smuk en natur og så majestætisk og verdensberømt kultur, også producerer nogle af de mest berømte vine i verden.

Der er syv DOCG’er og 29 DOC’er iToscana. Mest kendt er Chianti (Classico), Brunello di Montalcino samt Vino Nobile di Montepulciano. Alle steder laves vine på absolut topniveau, som ikke bare er kendt i Italien, men i hele verden.

Sangiovese – det, det hele drejer sig om

Hvor man forskellige steder i vinverdenen blander forskellige til det, der slutteligt danner vinen, er det i Toscana én drue, der udgør hele historien: Sangiovese. Man har mange steder anvendt forskellige andre druer som blandingsdruer til Sangiovedruen. Der har endda tidligere været regler i visse lokale distrikter, men tendensen går mere og mere i retning af, at jo bedre vinmager, jo mere får denne ud af hoveddruen alene.

Sangiovese – Jupiters blod – gør sig særdeles godt med de toscanske madretter. Især med en at landets andre røde kendetegn: tomaten. Så serverer man en typisk italiensk ret for sine gæster, vil en vin fra Toscana sjældent være en forkert ledsager.

Chianti Classico

De mest kendte og nok mest brugte vine, er vinene fra det geografiske område Chianti. Vinene herfra, der groft sagt er området mellem Firenze i nord og Siena i syd, er frugtrige vine, der i langt de fleste tilfælde er lavet på et særdeles højt niveau.

I det øvrige Toscana findes der i alt syv Chianti-distrikter, men Chianti Classico er, som navnet antyder, det oprindelige. Det er desuden den region, der er underlagt de strengeste produktionskrav.

Der findes i hovedtræk to typer vin fra Chianti Classico: Den ”almindelige”, en frugtrig rødvin, der oftest nydes ung. Desuden er der Chianti Classico Riserva, der skal lagre mindst 24 måneder og derfor udvikler en mere kompleks vin med større kraft.

Brunello di Montalcino

Sydøst for Chianti ligger en lille bjergby, Montalcino. Der er mange byer af den slags, men netop Montalcino er kendt for noget helt særligt; nemlig vinene af navnet Brunello. Der er i denne kommune et mylder at vinproducenter, der gennem en lang årrække har formået at lave vine af den særlige Sangiovese Grosso, der dyrkes på markerne omkring byen Montalcino. Brunello’er er oftest dyre vine, men der findes også særdeles gode små søskende til den, nemlig Rosso di Montalcino, der typisk kan sammenlignes med priserne på vinene fra Chianti.

Både Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino er udelukkende lavet på områdets Sangiovesedruer.

Der er enormt meget hype om vinene fra Montalcino. Ikke mindst er der meget snak om priserne på vinene. I det meste af det øvrige Toscana siger man – med en anelse bitterhed i stemmen, at mens vinbønder i resten af landet kører i traktor, kører bønderne i Montalcino i Ferrari. Ja; de er sure, Sangiovesedruerne.