Piemonte


Vin fra Piemonte

Nævn ordet Piemonte, og enhver vinelsker- og kender, vil få julelys i øjnene. Selv om vinene fra Piemonte er kendte og berømte i hele verden og kan fås alle steder fra tankstationer til high end restauranter, er regionen kun den syvende mest producerende i Italien. Men som enhver vinbonde i området vil mene: hvad skal vi bruge kvantitet til, når vi laver ellers uopnåelig kvalitet. Og vinene fra Piemonte har da også så stolte traditioner, at selv de dyreste og mest anerkendte vine fra nabolandet i vest blegner totalt.


Barbera – fra ingenting til alting
Det vil ikke være forkert at påstå, at alle der har smagt vin, har været i berøring med druen barbera. Halvdelen at alt det vin, der drikkes i Piemonte er fra netop den drue, uagtet andre druer , ex. Dolcette, foralvor er på vej ind på markedet. Typisk herhjemme vil vi kende Barbera di Alba og Barbera di Alba, men også Barbera Monferrato er også ved at finde vej ind på hylderne. En meget grov måde at opdele de to to barbera-vine fra hhv. Alba og Asti kan lyde, at vinene fra Alba i syd er tungere og mere kraftfulde end vinene fra Asti en kort distance nord for Alba. Her vil man finde lettere og mere frugtige vine, der langt mindre grad kræver mad.


Nebbiolo – kongen af Piemonte
Lad der aldrig herske tvivl: Nævner man druen Nebbiolo, vil de fleste tænke på Barolo og Barbaresco. Det er da også de to vinområder, der for alvor har sat Piemonte fast på vin-verdenskortet. Områderne er forbundet med lige meget hype og opmærksomhed som Brunello di Montalcino i Toscana. Der skal ikke herske tvivl om, at årsagen til, at netop vinene fra Barolo og Barbaresco, der begge er lavet på 100% Nebbiolo, er blevet så store og kendte, er i bund og grund druens skyld. Vist har mikroklima, beliggenhed, vinmager og produktionsmetode en væsentlig del af den samlede årsag, men den ædle drue er selve rygraden.

Der hersker lidt tvivl om, hvor vidt navnet Nebbiolo er afledt af ordet nebbio, der betyder morgentåge, eller er en henvisning til nobel, der på dansk betyder adelig. Dog er det sikkert, at Nebbioloen har brug for morgentågen for at udvikle sig til en adelig drue og dermed nobel vin.

Tradition eller moderne stil
Nebbiolodruen er meget tanninholdig, hvilket giver den et stort gemmepotentiale. Men ligesom man groft skelner mellem de traditionsbundne og de mere moderne i Montalcino, gør man det samme i Barolo og Barbaresco. Ny produktionsteknik har givet mulighed for at udvikle en stor vin i små fade som dermed er hurtigere færdig og kan sælges under andre konditioner.

Tradition eller moderne stil: vinene fra Barolo og Barbaresco regnes blandt verdens største rødvine. Det kan dog sagtens betale sig indimellem at holde øje med andre Nebbiolo-vine, ex. Langhe Nebbiolo. Her anvender man druen til en hurtigere produceret vin, der stadig har masser af karakter. Man vil – især smagt op imod en Barolo eller Barbaresco fra samme produktionsår – opleve en langt mere færdig og langt lettere drikkelig vin. Men man skal dog aldrig underkende de ædle Barolo og Barbaresco-vine. Det er ikke for ingenting, de har opnået deres kult- og stjernestatus.